E Diele, 01 Mars 2015Njer?z t? ?humbur?

Ramazan Hysa

Nga Ramazan SulaGjat? 17 viteve t? vendosjes t? rendit post socialist (jo komunist, si p?rpiqen ta quajn? ?disa? socializmin; komunizmi mbetet nj? ?nd?rr tep?r e larg?t p?r mbar? njer?zimin), Shqip?ria humbi shum?. Humbi, ndoshta m? shum? se sa humbi n? luft?n kund?r pushtuesve nazifashist? dhe aleat?ve t? tyre vend?s. Humbjet jan? t? prekshme e leht?sisht t? llogaritshme. Humbje n? ekonomi, humbje n? arsim, humbje n? kultur?, humbje n? dinjitet. T? gjitha k?to humbje mund t? rifitohen. Edhe humbjen e dinjitetit njer?zor mund ta rivendosim. Nd?rsa njer?zit e humbur fizikisht nuk rikthehen m?. N? harkun kohor 17 vje?ar, Shqip?ria humbi aq njer?z (dhe vazhdon t? humbas? ende!), sikur t? ishte (t? jet?) p?rfshir? n? nj? luft? nd?rshtet?rore. Shumica e t? humburve q? nuk do t? rikthehen kurr? m? n? k?t? bot?, mor?n ?rrug?n? p?r n? bot?n tjet?r, n? forma e m?nyra t? ndryshme. Ca u vran? me njeri tjetrin pasi u ringjall s?mundja fam?keqe e gjak dhe hak marrjes (edhe sot e k?saj dite ka jo pak t? ngujuar n?p?r kulla p?r shkak t? k?saj s?mundjeje). Jo pak kan? p?rfunduar n? fundin e Adriatikut apo n?p?r telat me gjemba t? kufirit tok?sor shtet?ror, ca mbet?n n? d?bor?n e majave t? Pindit. T? gjith? k?ta dhan? frym?n e fundit n? rrug?n e ikjes nga vendi i tyre. E pa imagjinueshme! Rreth nj? milion e gjysm? shqiptar? mor?n rrug?n e ikjes mbasi u ?lan? t? lir?? nga regjimi i ri demokratik i deformuar q? aktualisht ka nj? mosh? 17 vje?are.

Kulmi i humbjeve njer?zore u sh?nua n? vitin 1997. Shqiptar?t (nj? pjes? e tyre) nis?n nj? betej? t? ?mendur mes vetit. ?Piramidat? e Sali Vebiut nuk poll?n as para, as mir?qenie. Ata poll?n vet?m t? pastreh?, kaos e ?oroditje masive. Poll?n shkat?rrimin e shtetit bashk? me strukturat e tij m? t? r?nd?sishme, ushtrin? dhe mbrojtjen e rendit. N? vend t? tyre lind?n banda e bandit?. Shqiptar?t e pa fajsh?m ran? pre e tyre. V?llavrasja nisi rrug?n e saj tragjike. N? pranver?- ver?n e atij viti, numri i t? vrar?ve ishte thjesht? ??shtje statistike.(Edhe n? Kosov? po vriteshin shqiptar?t. Dora q? i vriste njihej. T? pakt?n gjaku i tyre nuk shkoi d?m. Themelet e Pavar?sis? t? Kosov?s e kan? baz?n te gjaku i bijve t? vet. Nd?rsa dora q? vrau dhe po vret ende bijt? e Shqip?ris? vazhdon t? mbetet mister). Flak?t e zjarrit t? v?llavrasjes ?flak?ruan? m? p?rv?luese dhe nuk u shuan p?r nj? koh? t? gjat? n? rrethin m? verior t? vendit q?, her?t dhe von?, ka lindur ?burra kuvendi?, n? Tropoj?n e patriotit trim Bajram Curri. (N? ato mal?si kreshnik?sh me ver? fllad fresk?t, uj? kristal e dim?r paq?sor, flak?t e v?llavrasjes jan? shuar, por prushi n?n hi vazhdon t? jet? n? temperatur?n e shkrirjes t? kromit q? mban? n?n vete ajo tok? e zanave)... N? ata vite t? mbrapsht?, Shqip?ria humbi (krejt kot dhe p?r faj t? nj? politike djall?zore e antikomb?tare) shum? djem t? saj, nj? pjes? prej t? cil?ve jo vet?m q? nuk kan? varre por nuk u dihet as nami e as nishani....

P?r k?t? kategori t? humburish (pa ?nam e pa nishan?), kan? nisur e po b?hen p?rpjekje p?r t?i gjetur dhe p?r t? ecur n? gjurm?t e humbjes. Dhe k?to p?rpjekje nuk po b?hen as nga shteti e as nga organet e tij t? specializuara. Ato kan? nisur e po b?hen nga nj? Televizion q? p?rpiqet t? shoh? m? larg se politika, nga TV Vizion+.

Emisioni ?Njer?z t? humbur? q? drejtohet me p?rkushtim nga gazetarja e dhembshur dhe humane Aida Shtino, bashk? me ekipin e saj profesionist e simpatik, ?sht? b?r? shpres? dhe kuraj? p?r ata q? presin t? dashurit e tyre. ?do t? shtun? n? studion e k?tij emisioni shohim t? derdhen lot... lot n?nash, lot baballar?sh... lot g?zimi, por dhe lot pik?llimi e dhimbjeje t? thell?. Do t? d?shironim dhe t? uronim me gjith? zem?r q? t? derdheshin vet?m lot g?zimi! Gjithsesi, me gjith? p?rpjekjet e saj, ka nj? kategori t? ?humburish? q? m? kot p?rpiqet zonja Shtino t? kontaktoj? me ta. Ata jan? t? vet? ?humbur?. Ky kontingjent p?rb?het nga prostituta (t? pa dhunuara), nga ata q? merren me pun? t? pista etj., t? k?tij lloji. ?sht? pik?risht ky kontingjent t? (vet?)humburish q? jo vet?m kan? humbur dinjitetin e tyre por kan? cenuar jo pak dinjitetin mbar?shqiptar. N? t? vet? ?humburit? ka dhe individ? me ?em?r?. Ata mund t? jen? (vet?) humbur edhe n?p?r bot? por dhe brenda vendit(!). T? till? jan?, bie fjala, ish kryetari i Sindikatave t? Pavarura t? Shqip?ris?, i mir?njohuri Valer Xheka. B?mat e tij n? ?interes? t? pun?tor?ve (?t? pavarur?) dhe t? demokracis? n? vitet e para t? ndryshimeve t? m?dha, ende nuk jan? fshir? nga kujtesa popullore. Grevat e famshme t? uris? t? minator?ve t? Valiasit e t? disa minierave t? tjera t? vendit, qen? vendimtare p?r ardhjen n? pushtet t? qeveris? t? par? ?demokratike?. N? t? v?rtet? ai hyri n? historin? e kapitalizmit shqiptar jo si sindikalist, por si pionier i ?privatizimeve? t? objekteve e resurseve t? ish Bashkimeve Profesionale t? Shqip?ris?. K?shtu pra, ky kryetar (i vet? shpallur) sindikalist i modelit ?kapitalist?, i sh?rbeu po me aq ?devocion? fillimeve t? sistemit t? ri, sa i sh?rbeu dhe sistemit paraardh?s si drejtues i ?zgjedhur? i pushtetit diktatorial. Pas katrahur?s t? vitit 1997 dhe r?nies t? qeveris? t? cil?s i kishte sh?rbyer besnik?risht ai ?humbi?(!?). Humbi p?r s? gjalli pa nam e nishan, kryetari (historik) sindikalist, duke l?n? jetim ?proletariatin? shqiptar. Edhe sot e k?saj dite ai rezulton i ?humbur?. At? nuk mund ta gjej? kurrsesi emisioni i respektuar i Vizion +, sepse ai ?sht? i vet? ?humbur?. Valer Xhek?n duhet ta k?rkoj? e ta gjej? shteti. Por, me sa duket, atij (m? sakt? qeveris? aktuale) nuk i hyjn? m? n? pun?, ca m? shum? nuk i interesojn? personazhe t? (vet?)?humbur? si zotni Xheka, sepse k?rkimi e gjetja e tyre, mund t?iu prishi terezin? e rehatqeverisjes.

Nj? tjet?r em?r i (vet?)?humbur? ?sht? dhe pas ardh?si i V. Xhek?s, kryetari aktual i Sindikatave t? Pavarura t? Shqip?ris?, zotni G?zim Kalaja, i cili p?r vite me radh? ka drejtuar sindikat?n e minator?ve t? Shqip?ris?. Z. Kalaja dukej shpesh n? ?aktivitetetet? e sindikat?s t? tij t? ?pa varur? kur P.D-ja ishte n? opozit?. Pas ardhjes n? pushtet t? saj, Kalaja nuk u duk m?. Kur n? minier?n e kromit Bulqiz? renditej minatori i pest? q? humbte jet?n p?r t? siguruar buk?n e kalamajve, u shfaq n? publik p?rs?ri G?zimi. Ai nuk u shfaq duke ngush?lluar familjet q? humb?n t? dashurit e tyre e as n? krye t? ndonj? proteste t? sindikat?s t? ?pa varur?. Jo! G?zimi, pas nj? kohe t? gjat? i ?humbur?, i a behu, sikur zbriti nga hap?sirat kozmike, drejt e n? sall?n e kongresit t? radh?s t? sindikat?s tij ku paraqiti raportin e ?fitoreve madh?shtore? t? k?saj sindikate (!). N? ato dy dit? t? kongresit ?historik?, G?zim Kalaja g?zonte ngjash?m me nj? t? s?mur? neuro psikik, edhe pse ?Stambolli po digjej?...

Edhe kur numri i minator?ve q?, n? m?nyr? tragjike, i jepnin lamtumir?n k?saj bote (n? minierat e kromit ku punojn? skllev?rit shqiptar? t? shek.XXI), arriti n? tet?, n?nt?, G?zim Kalaja p?rs?ri nuk u duk as kund ! Mbase minator?t q? u ndan? nga kjo bot? (p?r nj? cop? buk?) nuk ishin t? ?vet?t?(?)... Ndoshta ishin t? Kol?s !?

As gj?mimi i G?rdecit q? tundi Shqip?rin? e tronditi kontinente, nuk ia prishi letargjin?. Gjithsesi, G?zim Kalaja rezulton i (vet?) ?humbur?. Mos e k?rkoni! Nuk besoj se do t? b?het i gjall? edhe n? dit?n e 1 Majit n? krye t? sindikat?s tij p?r t? protestuar ndaj padrejt?sive q? u b?n qeveria . Ai, me siguri do t? (vet?) gjendet kur qeveria aktuale, do t? jet? n? opozit?. I g?zuar qofsh, o G?zim n? t? dyja jet?t e tua, edhe kur je i humbur, edhe kur je i ?gjetur?!

Lista e t?.(vet?) ?humburve? nuk mbaron me t? dytin kryesindikalist t? ?pa varur?, G?zim Kalaja. N? k?t? list? renditen dhe politikan? me mandat deputeti. Dhe jan? jo pak . Opinioni publik dhe ca m? shum? zgjedh?sit q? i kan? votuar, i njohin. I njohin nga fjalimet e zjarrta q? mbanin para tyre kur ishin kandidat?. Dhe, sapo fut?n n? xhep mandatin e shum?d?shiruar, nuk u ndien m?, nuk u ?duk?n? m?. U ?humb?n? (!) T? till? politikan?-deputet? q? paraqiten n? Kuvendin e ?Burrave? vet?m p?r t? n?nshkruar borderon?, ?do em?r mund t?iu shkoj? p?r shtat por kurrsesi ?Burra Shteti? s?mund t? jen?. Dhe p?r ?udi, numri m? i madh i politikan?ve deputet? t? (vet?) ?humbur? i p?rkasin opozit?s !?. Gjithsesi, ata jan? t? (vet?) ?humbur?. Mos i k?rkoni kot sepse nuk i hyjn? askujt m? n? pun?. Jezu Krishti p?r k?t? kategori t? ?humburish? ka th?n?: ?Lini ?t? vdekurit? me t? vdekurit!?...

E Premte, 02 Maj 2008


Komentet e juaja

E Hene, 23 Janar 2012  altina sulejmani
sa bukur e di qe minatoret jane te Koles ! Ai i ka eshte e vertete dhe duket sa po i mbron sepse jemi ne 2012 dhe koha ka treguar se kush eshte Kola dhe kush eshte Gezimi. sa per Gezimin qe ke shkruar neuropsikiater , mbaje per vete ose per ate qe te ka thene ta shkruash , kur ka nxjerre me mijera vete ne proteste Gezimi dhe ti Kola i thoshit ati muhabetit akoma koko . ndaj kur te shruash here tjeter mesoje mire historine se vetem legenat shtremberojne realitetin .

Komento

TIRANË, 9 Dhjetor /ATSH/ -Kryeministri Edi Rama është sot në Bruksel për të marrë pjesë në...
Me ligjin e ri të miratuar së fundmi, një i vetpunësuar mund të blejë 20 vjet me rreth 200 mijë lekë...
Me 155 vota “pro” u votua buxheti i shtetit për vitin 2015, në një votim ku morën pjesë 290...
Zyrtarët amerikanë paralajmërojnë se publikimi i një raporti mbi disa praktika të CIA në...
Mijëra hungarezë protestuan kundër korrupsionit në organin tatimor të vendit dhe kërkuan më...
Rusia thotë se është e përkushtuar për të zhvilluar bisedime këtë javë me qëllimin...
Hapet rruga për qarkullimin në mënyrë eksperimentale të autobusave pa drejtues mjeti në Greqi, me...
Rritje 1,9% ka shënuar produkti i përgjithshëm i brendshëm (PBB) në tremujorin e tretë të këtij...
Në 25,9% është evidentuar niveli i papunësisë në Greqi në gusht 2014, duke shënuar një...
Papa Françesku, i kërkoi sot Lindjes së Mesme dhe Turqisë në mënyrë të veçantë...


© Copyright 2003 - 2015  Tribuna   Te gjitha te drejtat e rezervuara WPP